Chammurapi

byl šestý král starobabylonské říše, vládl v letech 1792–1750 př. n. l. Proslul především jako zákonodárce – vydal tzv. Chammurapiho zákoník. Chammurapi byl jedním z nejschopnějších válečníků, diplomatů a organizátorů své doby. Po vnitřní konsolidaci své říše si Chammurapi nejdříve vojensky podmanil sumerská města ležící na jih od Babylonie, centra jeho říše, během dalších let se mu nakonec podařilo ovládnout podstatnou část celé Mezopotámie. Zcela nově zorganizoval státní správu, vytvořil byrokratický aparát s kvalifikovanými úředníky, do čela krajů starobabylonské říše postavil místodržící. Král Chammurapi proslul vydáním zákoníku, který byl ještě nedávno považován za nejstarší na světě.

Myšlenky jsou převzaty a uspořádány z:

Chammurapi [on-line], Poslední aktualizace 28. 9. 2011. [Citováno 13. 10. 2011] Dostupné na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Chammurapi


Zkopíruj odkaz a vlož do příkazové řádky prohlížeče. V případě, že je odkaz nefunkční, stránky byly buď zrušeny nebo přesměrovány.Redakce se nemusí vždy ztotožňovat se všemi informacemi daného webu.